راهکارهای کنترلی سیستمهای هوشمند مدیریت ساختمان
در سیستمهای هوشمند اداری مسائل متفاوتی برای کاربران مطرح میشود. در محیطهای اداری سیستمهای کنترلی نظیر روشنایی، کنترل تهویه مطبوع، اولویتهای کنترل مدیریتی، سیستمهای نمایش وضعیت و سنسورها مطرح میباشد که همگی در پروتکل KNX لحاظ میگردد .
از طرفی در سیستمهای اداری، کنترل موتورخانه نیز مورد استفاده قرار میگیرد که از طریق پروتکل Bacnet کنترل میشود.
نمونهای از عملکردهای مختلف سیستمهای هوشمند سازی را در متن زیر شرح خواهیم داد.
● سیستم کنترل روشنایی هوشمند
به غیر از روشن خاموش کردن هر سرخط به صورت مجزا امکانات منحصر به فردی، شامل موارد ذیل را نیز به همراه دارد:
- کنترل یکپارچه سیستم روشنایی.
- تنظیم شدت روشنایی به میزان دلخواه.
- اجرای سناریوهای مختلف با فشردن یک کلید.
یکی از مزیتهای استفاده از سیستمهای هوشمند ، کاهش مصرف انرژی میباشد که در کل روشنایی به میزان لازم تغییر داده شده و از مصارف بیش از حد جلوگیری میکند و همچنین با توجه به هوشمند بودن سیستم میتوان منطقهای خاصی را اجرا نمود که در مصرف کلی انرژی کمک کرده و همچنین شدت روشنایی موجود در فضای واحد را به صورت مناسبی تنظیم مینماید.
● سیستم کنترل تأسیسات مکانیکی موتورخانه
امروزه سیستمهای مکانیکی موتورخانه شامل موارد مختلفی از جمله بویلر، چیلر، پمپها و منابع ذخیره آب گرم و سرد و غیره میباشد. تمامی این دستگاهها نیاز به نگهداری و نظارت دارند و در سیستمهای سنتی این اعمال از طریق یک گروه مکانیک صورت میگیرد.
با ورود سیستمهای هوشمند به کنترل موتورخانه، نگهداری و نظارت به صورت سادهتری انجام میگیرد. سیستمهای هوشمند بکار رفته میتوانند با اندازهگیری قدرت پمپ و یا تأخیر رسیدن دمای بویلر به مقدار لازم، مشکلات موجود در سیستم را به کاربر اطلاع دهد و کاربر میتواند در اسرع وقت اقدامات لازم را جهت پیشگیری و یا رفع عیب انجام دهد.
همچنین با داشتن یک درگاه گرافیکی برای کاربر، کنترل و بررسی سیستم با سهولت هرچه تمامتر صورت میگیرد. همچنین از طرفی با دادن دسترسی به مدیر و معاون ساختمان، تنظیماتی همچون دمای دلخواه اتاقها و یا راهروها را نیز میتوان به راحتی کنترل نمایند.
● سیستم های تهویه مطبوع
سیستمهای تهویه مطبوع در ساختمانهای اداری به صورت مرکزی میباشد. بدین صورت که با هوشمند سازی موتور خانه و سیستم تهویه مطبوع تمامی فرآیندهای آن به صورت هوشمند میباشد و کنترل دستی به کاربران داده نمیشود. دمای مطلوب از طریق کلیدهای هوشمند خوانده شده اما دمای دلخواه از طریق یک سیستم مرکزی کنترل میشود. در سیستمهای اداری با توجه به فنکوئلها و سیستمهای اجرا شده بر روی آنها میتوان برای کاهش مصرف انرژی و بهینهسازی سیستمهای آن از شیرهای برقی نیز استفاده نمود. شیرهای برقی مصارف آب گرم و سرد را در فن کوئلها کاهش میدهند و مصرف انرژی را به صورت کلی کاهش میدهند.
● سیستم های پرده برقی
در ساختمانهای اداری با توجه به استفاده از کرکرههای برقی میتوان به صورت بهینه از نور خورشید استفاده نمود. بدین صورت که با در نظر گرفتن موقعیت و شدت روشنایی نور پرهها را تنظیم کرده تا بتوان از نور طبیعی موجود استفاده شود. همچنین برای برخی از ساختمانها که از سایهبان برای حفاظت استفاده میشود، از سیستمهای هوشمند پرده برقی استفاده میشود تا بتوان به راحتی آنها را نیز کنترل نمود.
● سیستم های پخش صوت
سیستمهای پخش صوت برای اداره میتوان به صورت پخش موسیقی برای لابی و سیستمهای پیجینگ و یا سیستمهای کنفرانس را در نظر گرفت. این سیستمها میتوان بسته به محیط با شدت خاصی تنظیم شود و هر کدام برای محیط مشخص خود پخش شود.
● سیستم های کنترل از راه دور
همانطور که پیشتر اشاره گردید، سطوح اولویتبندی متفاوتی در دسترسی به تنظیمات و کنترلها در ساختمانهای اداری وجود دارد. به عنوان مثال اولویت اول با مدیر و اولویت دوم با معاون و در آخر کاربر وجود دارد. این سطوح اولویتبندی شده را نیز میتوان در سیستمهای مختلف پیادهسازی نمود تا مدیر و معاون بتواند از طریق سیستمهای تعبیه شده این سطوح را کنترل نماید.
● سیستم های امنیتی
مباحث امنیتی به نوع خود یک سیستم جداگانه میباشد. اما در سیستمهای هوشمند به یک سری کنترلهای خاص ختم میشود. وجود سنسورهای حرکتی برای کنترل رفت و آمد و یا حضور اشخاص در واحد، مگنتهای درب و پنجره برای مشخص شدن باز و یا بسته بودن آنها و نمایش دوربینهای مدار بسته برروی صفحههای لمسی تعبیه شده یکی از این موارد میباشد.